Att göra på Ljusterö

Utflykter på Ljusterö

Man kan göra utflykter på ön till olika platser som Linanäs, där Vaxholmsbolagets båtar angör bryggan i hamnen, till naturreservatet på Östra Lagnö med bro över Klintsundet. Vid Ljusterö Huvud, en gammal försvarsanläggning, finns en av öns bästa utsiktspunkter, där man vid klart väder kan se in mot Stockholm. Ljusterö kyrka med sin gamla bevarade stenmur, erbjuder en kulturarvsvandring på den vackra kyrkogården med gamla gravar från flera århundraden.

Det finns kor, hästar och får på några bondgårdar bland annat vid Noretvägen och i Gärdsvik. Det finns skog, insjöar och havslandskapet i vikar och fjärdar. Man kan gå i skog och mark, plocka svamp och bär. Det går också att cykla, men det finns inte cykelbanor på de asfalterade vägarna, där bilarna kör.

Matställen/restauranger på Ljusterö

På Ljusterö finns flera bra restauranger. På Ljusterö torg i Mellansjö ligger Ljusterö torg Ost och Deli och restaurang Turqouise som har filial i Lillström. Thaikiosken vid Ljusterö torg erbjuder bra hämtmat liksom Pizzerian vid torget. I Linanäs finns Linanäsbryggan med fantastisk Tacobar  och restaurang Skärgårn. Vid Östanå färjeläge finns Östanå Sjökrog med fin meny.

Avstånd till

Stockholm 60 km, Åkersberga Centrum 28 km

Affär/samhälle på Ljusterö Torg 7 km

Golfbana Väsby Strand med Golfrestaurang 6 km

Matbutik med tonvikt på delikatesser Linanäs 7 km

Restauranger i Linanäs hamn ca 6 km

Mässlingens krog, Ingmarsö krog, Svartsö krog och Grinda Värdshus ca 5 – 8 sjömil